Therapautisch zadelpassen

ZADELPASCONSULT

Onderaan deze pagina vind je meer info en prijzen over de verschillende zadelpas modules die wij aanbieden. We maken een onderscheid tussen tweedehands zadels en/of aangekocht bij concullega's, en zadels aangekocht bij Equiphys.

Twijfel je aan de oorzaak van je probleem en weet je niet goed wie je eerst moet contacteren: je fysio of paardenosteopaat, je dierenarts of je zadelpasser? Dan kan een ”weak link analyse” duidelijkheid scheppen.

Joëlle gebruikt haar zadelpaskennis als onderdeel van de revalidatie en behandeling van het paard. Zij vertrekt vanuit een holistische visie en past dus enkel zadels aan in een therapeutisch kader. Wil je enkel maar je zadel laten aanpassen, wijder maken of herstellen, dan verwijzen wij je door naar een collega zadelpasser/maker.

Onze unieke werkwijze

ORTHOPEDISCH ZADELPASSEN DOOR EQUIPHYS

Bij Equiphys omarm je drie professionals in één. Joëlle is kinesitherapeute voor paard en ruiter evenals gediplomeerd zadelpasser. Dit zorgt voor een unieke orthopedische zadelpas service. Bij elk paard wordt eerst de vorm van de rug alsook het bewegingspatroon fysiotherapeutisch geëvalueerd.

Heeft je paard geen goed functionerende rug, dan zal je zadel nooit goed passen en blijf je in de vicieuze cirkel van ondermaatse prestaties hangen.

Wil je een passend zadel, dan is het belangrijk dat de rug van je paard in zadelpasklare vorm is.

WAT IS EEN "ZADELPASKLAAR" PAARD?


Veel paarden hebben een rug die niet klaar is om een zadel te dragen. Doordat ze niet in balans bewegen, zijn de juiste spieren niet ontwikkeld. Hoe vaak komt het voor dat je een zadel koopt dat na een jaar plots niet meer past?

Paarden veranderen van vorm, dit is een normale evolutie. De kunst is om te doorzien welke vorm onderontwikkeld of ongezond is, en de rug “zadelpasklaar” maken door in het juiste bewegingspatroon te trainen.

In sommige gevallen betekent dit dat er gedurende een aantal weken eerst grondwerk training in combinatie met fysiobehandelingen nodig zijn.

Eenmaal het paard de juiste spieren gebruikt kan het zadel aangemeten worden. Equiphys helpt je om je paard correct te trainen en werkt samen met jouw trainer, dierenarts en/of aquatraining faciliteit.

fysio paard2 fysio paard

Op bovenstaande foto’s zie je een paardenrug die initieel niet “zadelpasklaar” was. Naast dry needling en het losmaken van het lichaam kreeg dit paard een reeks grondwerkoefeningen om het bewegingspatroon te corrigeren.

Links boven zie je hoe dit paard aan de start van de behandelingen schijnbaar “overbouwd” was. In de realiteit bewoog het paard teveel op de voorhand, waardoor de schoft “ingezonken” was. Op zo een rug een zadel passen kan belemmerend zijn voor de goede evolutie van je paard.

Op de foto’s rechts boven zie je hetzelfde paard met duidelijke atrofie van de broekspieren. Het paard leren dragen op de achterhand helpt het aanmaken van deze spieren. Met de begeleiding van Equiphys is dit in 3 maand tijd opgelost. 

zadelpas onze werkwijze1

Om de goede pasvorm van je zadel te kunnen garanderen moet ook de rotatie en asymmetrie van het paard aangepakt worden.

Hierboven zie je mooie voorbeelden van paarden met een wervelkolom in rotatie.

zadelpas onze werkzijze2

Scheve zadels worden vaak bestempeld als een fout van het zadel, of een fout van de zadelpasser.

De ruiter is echter medeverantwoordlijk om het paard symmetrisch te trainen zodat het zadel goed kan blijven liggen.

Orthopedische pads bieden tijdelijk soelaas en zijn enkel een hulpmiddel in afwachting dat de spieren correct en symmetrisch getraind worden.

Een paard dat last heeft van een rotatie zal ervoor zorgen dat de ruiter scheef zit. Ook het zadel zal scheef liggen. Dit is een vicieuze cirkel die adhv verticale balanstraining en fysiotherapeutische begeleiding doorbroken kan worden.

Welke zadelpasdienst?

EEN SERVICE VOOR ELK SOORT ZADEL