Past jouw bekken in jouw zadel?

BEKKENSCAN

bekkenscan (1)

Heb jij moeite om jouw bekken in een neutrele positie te houden in het zadel? Krijg je een holle rug of val je in een stoelzit? Draaien je voettoppen naar buiten? Of moet je knijpen met je kniëen om je balans te vinden? Dan is het mogelijk dat je zadel je bekken niet correct ondersteunt en dat het niet voor jouw bekkentype past.

Hieronder zie je tweemaal hetzelfde zadel met telkens een ander bekkentype erop.

foto links boven foto rechts boven
foto links onder foto rechts onder

Links zie je een goed ondersteund bekken. De zitbeenknobbels rusten volledig op het zadel en het schaambeen is vrij. Rechts zie je een bekken dat geen steun krijgt. De zitbeenknobbels liggen naast de zitting van het zadel. Het schaambeen raakt het zadel, met als gevolg pijn en bloeden in de schaamstreek. De ruiter past onbewust zijn houding aan om de pijn te vermijden.

bekkenscan3

Het bekken van elke ruiter heeft een unieke vorm die niet zichtbaar is van buitenaf. Die vorm bepaalt hoe jouw ideale positie in het zadel is.

Ons lichaam is ontworpen om te werken vanuit een neutrale positie met onze voeten recht onder ons hoofd. Dit geldt dus ook voor de ruiter.

Het vinden van je ”neutrale positie” of ”verticale balans” is dus niet enkel een trainingsprobleem. Het is een houdingsprobleem dat start bij de positie van het bekken in het zadel.

Bij ruiters is vooral de onderkant van het bekken heel belangrijk, want die moet een goede ondersteuning krijgen van het zadel om de ruiter in een goede werkhouding en verticale balans te positioneren.

Veroorzaakt het zadel pijn of ongemak, dan zoekt de ruiter naar een pijnvrije houding door spieren op te spannen, of door te gaan compenseren met een stoelzit.

bekkenscan2 bekkenscan1

Met een bekken scan kom je te weten welke specifieke vorm jouw bekken heeft en aan welke voorwaarden jouw zadel moet voldoen.


Joëlle is kinesitherapeute en gespecialiseerd in het onderzoek van de anatomie van de ruiter. Aan de hand van testen bepalen we welk type bekken je hebt, hoe je heupen je houding beïnvloeden en hoeveel ruimte je nodig hebt voor je zitdriehoek.


De aankoop van een zadel is niet alleen een grote investering, het zal ook bepalen hoe goed je houding is en zodoende de prestaties van ruiter en paard beïnvloeden. Niet elk merk is geschikt voor elke ruiter, wat voor jouw trainer een fantastisch zadel is, kan voor jou een ware belemmering zijn.

In een notendop

Duur sessie: 1u

Kostprijs: €35

Locatie: in de studio of bij jou op stal

Enkel in combinatie met een ander consult

Voor een volledig overzicht van onze prijslijst klik hier.

De tarieven zijn incl. 21% BTW en exclusief km vergoeding. Alle rekeningen zijn te betalen op de dag van de consultatie, dit kan ook met bancontact. Indien gewenst kan een factuur opgemaakt worden.

Maak een afspraak