Kinesitherapie voor paarden

WAT IS HET VERSCHIL MET OSTEOPATHIE?

Kinesitherapie bestaat uit twee Griekse woorden met volgende betekenis: KINESIS “beweging” en THERAPEIA “behandeling van het lichaam”. Een kinesitherapeut werkt aan de gezondheid van het paard door hun beweging in het dagelijks functioneren te optimaliseren. 

rug voor en na

Op bovenstaande foto’s zie je een paard dat behandeld werd met het Equiphys verticale balans oefenschema. Naast dry needling en het losmaken van het lichaam kreeg dit paard een reeks grondwerkoefeningen om het bewegingspatroon te corrigeren.

Links zie je hoe dit paard aan de start van de behandelingen schijnbaar “overbouwd” is. In de realiteit beweegt het paard teveel op de voorhand, waardoor de schoft “ingezonken” is. Onder begeleiding van Equiphys was dit in 3 maand tijd opgelost.

Waarom bij Joëlle gaan, en geen andere therapeut? 

* Joëlle Steyt is van basisopleiding humaan sportkinestitherapeute en heeft een diepgaande vooropleiding genoten vooraleer zich in de paarden te specialiseren.

* Joëlle behaalde als enige Belg het prestigieuze Masters in Science Degree in Veterinary Physiotherapy aan de dierengeneeskundige faculteit van Londen.  Een drie- jarige opleiding gefocust op het diagnosticeren, behandelen en revalideren van musculo-skeletale aandoening bij het paard. 

* Naast het behandelen van paarden is Joëlle ook gespecialiseerd in ruiterbiomechanica en ergonomisch zadelpassen. De mix aan kennis en praktijk is het perfecte vertrekpunt om jouw paard de beste begeleiding aan te bieden.

DE OORZAAK OPSPOREN

Pijn en orthopedische aandoeningen zijn vaak te wijten aan een dagelijkse foute belasting van het lichaam. 

Onze bewegingen zijn elk moment onderhevig aan de wetten van de zwaartekracht. Zijn wij in balans en bewegen wij ons binnen de loodlijn van de zwaartekracht, dan kan het lichaam gezond bewegen. Zijn wij echter niet in balans doordat wij een foute houding aannemen die ons buiten de invalslijn van de zwaartekracht plaatst, dan moet ons lichaam harder werken en worden bepaalde lichaamsdelen asymmetrisch belast.

Dit fenomeen is ook geldig voor onze paarden. Loopt een paard op de voorhand, of is het paard nog rechts of links gebogen, dan betekent dit dat het paard niet in verticale balans is t.o.v. de invloed van de zwaartekracht. Bij elke stap dat het paard maakt, wordt zijn lichaam asymmetrisch overbelast en moeten bepaalde delen van het spierstelsel harder werken om ervoor te zorgen dat het lichaam door de zwaartekracht niet omvalt. 

Deze asymmetrische belasting veroorzaakt pijn en compensatie mechanismen. Een paard dat niet in balans is zal compenseren door snel te willen bewegen want traag gaan vergt balans en kracht. De ruiter zal automatisch harder werken dan nodig is en het paard teveel gaan “dragen” of door de balans handmatig proberen te dwingen door allerhande hulpmiddelen zoals slofteugels of een zwaarder bit. 

Zo worden bepaalde spieren overbelast en ontstaan er niet alleen rij-technische problemen, maar ook wervelblokkades, pijn of kreupelheid.

Op de foto’s hieronder zie je een paard met duidelijke atrofie van de bilspieren. Het paard leren dragen door de achterhand helpt het aanmaken van deze spieren. Met de juiste kinesitherapeutische begeleiding en grondwerkoefeningen is de bespiering goed geëvolueerd.

Onze unieke werkwijze

BEHANDEL GEEN SYMPTOMEN MAAR PAK DE OORZAAK AAN

Equiphys “Equestrian Physiotherapy” of in het Nederlands vertaald “Hippische Kinesitherapie” is meer dan alléén maar een manuele behandeling. 

Equiphys focust zich op het corrigeren van het foute bewegingspatroon van het paard om zo de fascia & spiergroepen neuro-musculair opnieuw in balans te brengen om zodoende wervelblokkades en blessures preventief te vermijden.

Het lichaam van het paard wordt biomechanisch gescreend. Er wordt doorheen de huidige morfologie gekeken. Hoe is de bouw van het paard nu?Hoe zou het meoten zijn?

Wat beperkt de goede evolutie tot een juiste lichaamsbouw? Ligt de oorzaak bij het paard zelf? Of spelen er andere factoren een rol?

Wist je dat …

Zwakke of verminderde prestaties kunnen ook te wijten zijn aan een oud letsel dat nooit gecorrigeerd werd, een slecht passend zadel, een ruiter die niet in zijn verticale balans zit, of een foute rijtechniek. 

Een behandeling van je paard bij Equiphys uit veel meer bestaat dan enkel maar het toepassen van manuele technieken. 

Joëlle evalueert ook het effect van het zadel op je paard, je houding en coördinatie, alsook je trainingspatroon. 

Paard, ruiter en zadel zijn een trio dat je niet van elkaar kan losmaken, de drie beïnvloeden en elkaar. 

Om een goed en blijvend resultaat te bereiken is het nodig de drie schakels "paard, zadel, ruiter" te optimaliseren en het bewegingspatroon van zowel de ruiter als het paard in verticale balans te stimuleren. Dit gebeurt via oefeningen en het aanleren van de juiste beweging en coördinatie.

Move to cure

HOE WERKT ONS SYSTEEM?

Een paard beweegt doordat de spieren beurtelings aanspannen en ontspannen.  Pijnpunten in de spieren verstoren deze werking en veroorzaken bewegingsbeperkingen. 

De bewegingen worden stijver, korter en onregelmatiger. Spieren met pijnpunten verkeren bovendien in een voortdurende kramptoestand en dat kan tot wervelblokkades leiden. 

Langdurig fout bewegen overbelast de pezen en gewrichten, met kreupelheid als gevolg. 

VOORKOM ERGER

Door op regelmatige basis de fascia en spieren los te werken, pak je de oorzaak aan en kunnen blokkades en chronische problemen vermeden worden. De noodzaak om het lichaam regelmatig te laten ‘kraken’ betekent dat er een onderliggend probleem is. Zolang de spiertonus niet geregulariseerd is, zullen de blokkades terugkomen. 

Daarom is het belangrijk om het bewegingspatroon van het paard te optimaliseren zodat de spieren de juiste tonus kunnen krijgen.

BEWEGINGSPATROON & MANAGEMENT

Het bewegingspatroon en management van je paard is cruciaal om goede resultaten van om het even welke behandeling te kunnen bereiken. Hiervoor leert Joëlle je grondwerk oefeningen aan om je paard in verticale balans te leren bewegen, alsook mobilisatie en posturale oefeningen om je paard in balans te houden. 

Jouw medewerking en volharding speelt een hoofdrol in het herstelproces van jouw paard.

Een behandeling bestaat doorgaans uit een bewegingsonderzoek, lichamelijk onderzoek, zadelonderzoek en een eerste therapeutische behandeling. Deze duurt ongeveer anderhalf uur. 

Joëlle stelt een behandelplan op met een gepersonaliseerd oefenschema. Is er chronische pijn aanwezig dan is het mogelijk dat je een aantal weken specifieke verticale balans grondwerk oefening moet uitvoeren tot je paard in balans kan bewegen. 

Eén of meerdere follow-up behandelingen worden ingeplant naargelang de prognose van het eerste onderzoek. Indien nodig word je doorverwezen naar de juiste deskundige collega: dierenarts, hoefsmid, tandarts of trainer. Bovendien krijg je trainings-, zadel- of rijadvies, want jouw inbreng is cruciaal voor het herstel van je paard.

Onze behandelingsmethodes

25 jaar ervaring en een waaier aan technieken

Buigen naar links of verzamelen gaat moeilijker?
Herkenbaar voor de meeste ruiters, maar wat is de oorzaak?
Pijn? Rijtechniek? Of een slecht passend zadel?

joelle-circle

Vanuit de humane wetenschap weten we dat oefentherapie en een correcte houding aan de basis liggen van een goede revalidatie. Sporters worden intensief begeleid door fysiotherapeuten en trainers. Bij paarden werkt dit ook zo, met het enige belangrijke verschil dat er veel meer variabele factoren zijn die het effect van een behandeling negatief of positief kunnen beïnvloeden. Zo is er de uitrusting, zadel en bit, de bodem waarop getraind wordt, de rijtechniek en houding van de ruiter, de voeding, stalling en al of niet toegang tot weidegang… allemaal variabelen die we soms niet in de hand hebben. Pas als alle elementen in balans zijn kom je tot succesvolle resultaten. Daarom is teamwerk belangrijk, omring jezelf en je paard door professionals die dezelfde visie hebben en elkaar aanvullen.

behandeling (2)

 • Myofasciale therapie
 • Gewrichtsmobilisatie en manipulatie
 • Dry needling
 • Reflex inhibitie techniek
 • Postural release
 • Neuro-musculaire technieken
 • Bodywork & stretching
 • Acupressuur
 • Triggerpoint release
 • Bewegingstherapie
 • Verticale balans training
 • Core stability training
 • Proprioceptieve training
 • Revalidatie
 • Ergonomisch zadelpassen
 • Ruiter training

Wacht niet tot het te laat is en laat je paard en zadel regelmatig onderzoeken door je specialist. Voorkomen is beter dan genezen.

In een notendop

Duur eerste sessie: 1u30

Kostprijs: €140

Duur opvolg sessie: 1u

Kostprijs: €95

Locatie: bij jou op stal

Voor een volledig overzicht van onze prijslijst klik hier.

De tarieven zijn incl. 21% BTW en exclusief km vergoeding. Alle rekeningen zijn te betalen op de dag van de consultatie, dit kan ook met bancontact. Indien gewenst kan een factuur opgemaakt worden.

Maak een afspraak